Elburg is een vestingstad vlakbij Zwolle, Nunspeet en Dronten. De Hanzestad ligt centraal in Nederland en kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Elburg staat ook wel bekend als ‘de vesting van de Veluwe’.

Jaarlijks komen er veel bezoekers naar Elburg. Zij komen naar de vestingstad voor de ruim zeshonderd monumenten, de verschillende musea en de zandsculpturen van Zandverhalen.

Wat is er allemaal te doen in Elburg?

Elburg is een karakteristieke stad met oude wallen, smalle steegjes, keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes. Het historische centrum van Elburg is compact en gedeeltelijk autovrij, waardoor je heerlijk kunt dwalen door de smalle straatjes en steegjes.

Daarnaast zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden. Denk aan de Vischpoort, de Sint-Nicolaaskerk, Museum Elburg, Museum Sjoel en Zandverhalen, ‘s werelds grootste overdekte tentoonstelling van zandsculpturen. Ook zijn er in Elburg veel leuke winkeltjes en gezellige terrasjes waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Zo kun je tijdens een bezoek aan Elburg genieten van cultuur, kunst én ontspanning. Al met al is Elburg een unieke stad met een bijzondere sfeer en een rijke geschiedenis die je zeker moet ervaren!

Geschiedenis van Elburg

De oudst bekende schriftelijke bron waarin over de stad Elburg wordt gesproken komt uit 1291. De stad heeft vandaag de dag nog steeds veel historische gebouwen en oude stadsmuren die de rijke geschiedenis van de stad weerspiegelen.

Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat op de Zuiderzee uitkeek. Het was een lang, uitgerekt dorp met slechts één straat. Toen er steeds meer vissers, ambachtslieden en handelslui kwamen, groeide Elburg zo snel dat het zelfs stadsrechten kreeg. Aan het eind van de 14e eeuw werd Elburg uitgebouwd tot een vesting met grachten, muren en een aantal verdedigingstorens. De visserij bleef al die tijd een belangrijk onderdeel van Elburg, maar verdween door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932. Elburg is een bijzondere stad vanwege zijn goed bewaarde middeleeuwse karakter en rijke geschiedenis.

Parkeren in Elburg

Ga je met de auto naar Elburg? Dan is het handig om te weten hoe het zit met parkeren rondom de vestingstad. Er zijn een aantal gratis parkeerplaatsen in de buurt van het centrum, zoals parkeerterrein “De Oude Vos” aan de Havenkade en “Het Schootsveld” aan de Zwolscheweg. Vanaf hier kun je dan de stad verkennen.

Houd er met het zoeken naar een parkeerplek in de vesting rekening mee dat sommige straten autovrij zijn en dat je alleen tijdens bepaalde uren mag parkeren op sommige plaatsen. Het is dus belangrijk om de borden goed te lezen voordat je je auto parkeert. Een aantal straten zijn autovrij en alleen bestemd voor voetgangers. Hier rijden of parkeren is dus niet toegestaan.

Tijdens je bezoek aan Zandverhalen aan de J.P. Broekhovenstraat 9 kun je gratis parkeren naast de expositiehallen. Het terrein is maar liefst 16.000 vierkante meter en bevindt zich aan de pittoreske haven van Elburg. Er is dus genoeg ruimte om je auto kosteloos te parkeren zodat jij in alle rust door de indrukwekkende tentoonstelling van zandsculpturen kunt lopen.

Is Elburg een leuke stad?

Elburg heeft een goed bewaard middeleeuws karakter en een rijke geschiedenis. Het is daardoor een populaire toeristische bestemming. Het compacte historische centrum met smalle straatjes en steegjes, oude stadsmuren, historische gebouwen, kerken en musea zorgt voor een bijzondere sfeer. Daarnaast zijn er in de vestingstad veel leuke winkeltjes en gezellige horecazaken, waardoor je kunt winkelen of culinair kunt genieten. En dit kan allemaal met uitzicht op de historische binnenstad of de prachtige haven. Aan de haven van Elburg vind je Zandverhalen, ’s werelds grootste overdekte tentoonstelling van zandsculpturen. Je hoeft je niet te vervelen in de Hanzestad, want er is genoeg te doen, te zien en te beleven.

Waar staat Elburg om bekend?

In Elburg zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. De vestingstad staat bekend om het historische centrum en de middeleeuwse gebouwen, stadsmuren en grachten. Daarnaast is Elburg de thuishaven van Zandverhalen, de grootste indoor zandsculpturenexpositie ter wereld. Hier vind je verschillende exposities van zandsculpturen. De 35 beste zandkunstenaars ter wereld hebben ruim 4000 kubieke meter zand omgetoverd tot honderden indrukwekkende zandsculpturen. Deze grootste overdekte expositie van zandsculpturen vind je aan de J.P. Broekhovenstraat 9 in Elburg. Zandverhalen zit in een pand vol historie aan de havenkade. Je bezoekt hier exposities van zandsculpturen, bekijkt unieke kunstvoorwerpen en geniet van alle speciale verhalen die verteld worden. Een bezoek aan Zandverhalen mag dus zeker niet ontbreken tijdens een dagje Elburg!

Eén van de meest iconische gebouwen is de oude Vischpoort, die nog steeds de oorspronkelijke functie als stadspoort heeft. De Vischpoort werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw. Oorspronkelijk was het een dichte verdedigingstoren van de stad. Pas later werd er een doorgang in de poort gemaakt.

Verdiep je in de rijke geschiedenis van Elburg in het Bottermuseum. Leer hier alles over de botter, een traditionele vissersboot die veel werd gebruikt in Elburg en omgeving. Een bezoek aan het Bottermuseum is dé manier om te ervaren hoe het was om op de Zuiderzee te vissen. Of ga naar Museum Elburg en ontdek de rijke geschiedenis van de stad en de omgeving, van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Het unieke museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.

Wat is er te doen rondom Elburg?

Wil je na een bezoek aan het historische centrum van Elburg de omgeving ontdekken? Ook rondom Elburg is er genoeg te doen. Een bezoek aan Zandverhalen mag dan niet ontbreken. Op loopafstand van de vestingmuren, bij de haven, vind je de grote expositiehallen van Zandverhalen. Een bezoek aan Zandverhalen is goed te combineren met andere activiteiten in of rondom Elburg. Het duurt ongeveer 1,5 uur om de hele expositiehal te bezoeken en de zandsculpturen te bewonderen. Dit is een gemiddelde tijd. Het is afhankelijk van hoe lang je wilt rondkijken en hoeveel vragen je hebt. Er zit geen tijdslimiet aan je bezoek, dus je mag zo lang blijven als je wil.

Elburg ligt aan het Veluwemeer en zijn er in de omgeving veel activiteiten te doen zoals wandelen, fietsen en watersporten. Je kunt Elburg te voet, op de fiets of vanaf het water verkennen. Wandel bijvoorbeeld door de Veluwse bossen, langs de randmeren, over de zandverstuivingen of over de uitgestrekte polders. Al deze verschillende soorten natuur zijn op een steenworp afstand van Elburg te vinden.

Ook deze activiteiten zijn aan te raden in de omgeving van Elburg:

  • Bezoek het vestingstadje Harderwijk, op slechts een kwartier rijden van Elburg. Hier vind je veel bezienswaardigheden, zoals de oude binnenstad met gezellige terrasjes en mooie gebouwen, en het Strandeiland, waar je kunt zwemmen en zonnen.
  • Maak een wandeling of fietstocht door het mooie natuurgebied de Veluwe, dat zich uitstrekt rondom Elburg. Hier kun je genieten van uitgestrekte bossen, heidevelden en prachtige landschappen.
  • Breng een bezoek aan het pittoreske dorpje Hattem, gelegen aan de andere kant van de IJssel. Hier vind je vele historische gebouwen, gezellige straatjes en leuke winkeltjes en terrasjes.
  • Ga naar het historische Hanzestadje Kampen, dat op zo’n 20 minuten rijden van Elburg ligt. Hier vind je allerlei historische gebouwen, zoals de Bovenkerk en de Koornmarktspoort.
  • Bezoek het Nationaal Park De Hoge Veluwe, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Hier kun je wandelen, fietsen en genieten van de prachtige natuur en kunstwerken in het Kröller-Müller Museum.

Musea in Elburg

Elburg is door de rijke historie eigenlijk al een museum op zich. Maar naast de indrukwekkende geschiedenis van de vestingstad zelf, is er nog veel meer historie te ontdekken in Elburg.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Museum Elburg. In Museum Elburg kun je de geschiedenis van Elburg en de regio ontdekken. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster en heeft een uitgebreide collectie met archeologische vondsten, schilderijen, meubels en andere objecten die de geschiedenis van Elburg weergeven. Er zijn diverse exposities die de middeleeuwse periode, de visserij en de handel in Elburg belichten. Het museum biedt ook een mooie collectie van oude klederdracht en textiel. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende exposities en activiteiten voor jong en oud. Het museum is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Elburg en de regio.

Ook de moeite waard om te bezoeken: Het Bottermuseum. Het Bottermuseum in Elburg is een bijzondere plek waar je alles kunt leren over de botter, een traditionele vissersboot die veel werd gebruikt in Elburg en omgeving. Het museum is gevestigd in een historische werf waar nog steeds botters worden gebouwd en gerestaureerd. Hier kun je de verschillende stappen van het bouwproces bekijken en meer te weten komen over de geschiedenis van de botter. Ook kun je een rondvaart maken op het Veluwemeer met een echte botter. Het Bottermuseum is een interessante en leerzame ervaring voor jong en oud en een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de visserij en de maritieme geschiedenis van Elburg en omgeving.

En als je dan toch op een culturele reis door Elburg gaat, maak dan ook een tussenstop bij Zandverhalen. Zandverhalen in Elburg is een unieke tentoonstelling waarbij zandsculpturen en Bijbelverhalen samenkomen. Er is een grote collectie van zandsculpturen te zien die verschillende Bijbelverhalen tot leven brengt. De sculpturen zijn zeer gedetailleerd en indrukwekkend, en de verhalen worden op een bijzondere manier gepresenteerd. Zandverhalen is een interessante en unieke ervaring voor het hele gezin.

Zandverhalen in Elburg

Tijdens een dag in Elburg mag een bezoek aan Zandverhalen niet ontbreken. We noemden de grootste indoor tentoonstelling met zandsculpturen hierboven al. Je loopt vanuit de historische binnenstad van Elburg in een paar minuten naar de haven, waar je Zandverhalen vindt in een prachtige oude blikfabriek. Historische verhalen over boten en bijbels komen tot leven dankzij beeldhouwwerken, botters, tientallen sluisdeuren en duizenden jaren oude olijfbomen. Maar je vindt er ook gerecyclede materialen van kastelen, kerken en theaters. Het is een indrukwekkende en bonte verzameling van allerlei historisch erfgoed. Het is een must see attractie voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en religie. Daarmee is het een perfecte aanvulling op je bezoek aan Elburg.

Zandverhalen zit in een werf vol historie aan de havenkade van Elburg. Hier vind je verschillende expositiehallen, waar ook de vaste expositie ’Bijbelverhalen in het zand’ te zien is. Daarnaast is er een horecagelegenheid en meerdere grote ruimtes, zoals De Witte Hal. Bij de expositie ‘Bijbelverhalen in het zand’ wandel je door een landschap met 4000 kubieke meter zand. De zandbeelden staan voor verbeelding, de verhalen komen tot leven. Zandverhalen is een culturele parel in Elburg: ontdek Bijbelverhalen in zand!

Elburg in het kort

Ga eropuit en ontdek de prachtige historie van Elburg. Deze indrukwekkende vestingstad heeft ontzettend veel voordelen:

  • Elburg is een middeleeuwse vestingstad met een rijke historie
  • Het centrum is compact en autovrij
  • Hoogtepunten zijn de Vischpoort, de Sint-Nicolaaskerk, Museum Elburg en Zandverhalen
  • Gratis parkeren in Elburg kan aan de Havenkade en de Zwolscheweg
  • Combineer een dag in Elburg met een bezoek aan Zandverhalen
Contact

Stuur ons een e-mail en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vul je zoekopdracht in.