zandverhalen_babel

Bereid je voor op een reis door een schitterende wereld vol indrukwekkende verhalen. En niet zomaar verhalen. We vertellen ze in de vorm van honderden zandsculpturen, tientallen fraaie kunstobjecten en eeuwenoude olijfbomen. Bij Zandverhalen in Elburg wandel je door een landschap met 4000 kubieke meter zand. De zandbeelden staan voor verbeelding, de verhalen komen tot leven.  

Bij Zandverhalen in Elburg vind je verschillende expositiehallen, een horecagelegenheid en meerdere grote ruimtes. De ruimtes noemen we ook wel de artistieke vrijplaats. Het is bij elkaar de grootste indoor zandsculpturenexpositie ter wereld.

Ontstaan van Zandverhalen in Elburg

Oud-poppenspeler, regisseur en kunstenaar Aad Peters is de creatieve geest achter Zandverhalen in Elburg. Peters is jarenlang bezig geweest met de impact van verhalen. Hij kwam de kunstvorm zandsculpturen voor het eerst tegen toen hij met zijn Verhalenark door Europa trok. De regisseur ontdekte de zeggingskracht ervan bij het publiek. Vervolgens zag hij een mogelijkheid deze voor langere tijd te kunnen realiseren. Zo ontstond het idee om bijvoorbeeld indrukwekkende verhalen uit de Bijbel via zandsculpturen te verbeelden.

In 2017 werden de eerste stappen voor Zandverhalen gezet. Dit gebeurde op het markant gelegen terrein van bijna 16.000 vierkante meter aan de pittoreske haven van Elburg. Inmiddels zijn de gebouwen die zich bevinden op het terrein omgetoverd tot enorme expositiehallen, vergaderruimtes en een artistieke vrijplaats.

Tekst gaat verder onder de foto. 

zandsculpturen_4

Zandsculpturen als kunstvorm

Een zandsculptuur is een driedimensionaal kunstwerk gemaakt van zand. Het zand wordt meestal gebeeldhouwd tot een artistiek ontwerp of voorstelling van iets. Denk aan een persoon, dier, voorwerp, scène of verhaal.

Zandsculpturen worden gemaakt door zand te vormen tot het gewenste ontwerp. De kunstenaar start met een basis en voegt dan meer zand toe om het beeld op te bouwen. Als het beeld klaar is, wordt het besproeid met lijm om het zand hard te maken en te voorkomen dat het instort. Zandsculpturen zijn een prachtige manier om verhalen te vertellen. De unieke creaties bezorgen zowel kinderen als volwassenen veel plezier en verwondering.

Expositie: Bijbelverhalen in het zand

Bij een bezoek aan Zandverhalen loop je eerst door de vaste expositie ’Bijbelverhalen in het zand’. Deze expositie beeldt verhalen uit van de cultuur-, kerk- en Bijbelse historie op een manier waarop de bezoeker na gaat denken over verschillende vragen. Dat is precies het doel van bedenker Aad Peters. De bezoeker confronteren met existentiële vragen van het leven.

Er is 4000 kubieke meter zand gebruikt voor deze expositie. Dit is door de veertig beste zandkunstenaars ter wereld omgetoverd tot honderden indrukwekkende zandsculpturen. Dat heeft flink wat tijd gekost, want ze hebben hier ruim anderhalf jaar over gedaan. Maar na anderhalf jaar sculpturen, boetseren, kneden en vormgeven mag het resultaat er absoluut zijn. ‘Bijbelverhalen in het zand’ is inmiddels een veelvuldig bezochte expositie.

Waar zijn zandsculpturen te zien?

De grootste overdekte expositie van zandsculpturen vind je bij Zandverhalen aan de J.P. Broekhovenstraat 9 in Elburg. Zandverhalen zit in een pand vol historie aan de Havenkade van Elburg. Je bezoekt hier exposities van zandsculpturen, bekijkt unieke kunstvoorwerpen en geniet van alle speciale verhalen die verteld worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

zandsculpturen_11

Meer dan zandsculpturen

Tijdens je wandeling door de grote expositieruimtes kom je veel meer tegen dan alleen zandsculpturen. Je vindt er tientallen sluisdeuren, duizenden jaren oude olijfbomen, oude boten, beeldhouwwerken en grote stukken glas. Maar ook gerecyclede materialen van kastelen, kerken en theaters. Het is een indrukwekkende en bonte verzameling van allerlei historisch erfgoed. Hierdoor krijgt Zandverhalen een diepere dimensie dan alleen een expositie met zandsculpturen. Je kijkt je ogen uit!

Hoe lang duurt een bezoek aan de zandsculpturen?

Het duurt ongeveer 1,5 uur om de hele expositiehal te bezoeken en de zandsculpturen te bewonderen. Dit is een gemiddelde tijd. Het is afhankelijk van hoe lang je wilt rondkijken en hoeveel vragen je hebt. Het is aan te raden om voldoende tijd te nemen om alles te zien en te genieten van Zandverhalen. Zo kun je echt het meest uit je bezoek halen. Er zit geen tijdslimiet aan je bezoek, dus je mag zo lang blijven als je wil.

3p0a6897
Optreden Witte Hal Elburg

Bedrijfsvergadering in Elburg

De expositiehallen met de zandsculpturen zijn enorm: maar liefst 5000 vierkante meter. Deze hele oppervlakte is gevuld met de meest gave zandbeelden en kunstvoorwerpen. Naast de expositiehallen zijn er nog andere zalen te vinden in het pand van Zandverhalen. Je vindt hier namelijk voor grote groepen tot 300 personen de ‘Witte Hal’ en voor kleinere groepen tot 20 personen onze ‘Koffiecorner’.

De ‘Koffiecorner’ is te huur voor kleinere gezelschappen zoals een verjaardagsfeestje onder vrienden of een High-tea . Op zoek naar een unieke plek voor een bijeenkomst? Dan is de ‘Koffiecorner’ de perfecte plek. De ruimte is ingericht in een oud Hollandse sfeer met oude materialen.

Conferentieruimte in Elburg

De Witte Hal is groter dan de Koffiecorner. Deze is maar liefst 1000 vierkante meter. De Witte Hal is één van de oudste hallen in Elburg. Het was vroeger een blikfabriek waar vissers werkten als zij niet konden uitvaren. Een ruimte met een rijke geschiedenis, dus!

De Witte Hal is geschikt voor bijeenkomsten met grote groepen mensen. De ruimte is ook geschikt voor conferenties, concerten, kerkdiensten of bedrijfsvergaderingen. In de Witte Hal zijn 600 zitplaatsen. Liever lunch of diner aan tafel? Dat kan ook, dan zijn er tot 350 zitplekken. In de Witte Hal is een podium met geluidsapparatuur, verlichting en een beamer.

Zomerfeest of wijnproeverij in Elburg

Het volledige terrein van Zandverhalen is ruim 16.000 vierkante meter. De expositiehallen en Witte Hal nemen maar liefst 6000 vierkante meter in beslag. Buiten de expositieruimtes is er buiten ook nog van alles te vinden. Naast een ruime parkeerplaats is er ook Het Buitenplein: een sfeervolle en gezellig aangeklede buitenruimte van 500 vierkante meter. Deze buitenruimte is bij uitstek geschikt voor zomerfeesten, wijnproeverijen of verjaardagsfeesten. Het Buitenplein is omgetoverd van een oud industrieterrein naar een oase van rust met bomen tot wel 600 jaar oud. In het midden staat de grootste olijfboom. Deze is maar liefst 15 meter hoog. Er zijn tot 100 zitplaatsen aan buitentafels.

zandsculpturen_16
zandsculpturen_18

Hoe wordt een zandsculptuur gemaakt?

Je hebt vast wel eens een zandkasteel gemaakt op het strand. Dan heb je gemerkt dat het bouwen van een object met los zand best lastig is! Daarom gebruiken de kunstenaars speciaal beeldenzand. Bijvoorbeeld zand uit rivieren. Hier zit vaak wat meer klei of leem in, waardoor het beter plakt.

De zandsculpturen die je ziet bij Zandverhalen zijn gemaakt door kunstenaars die zand als hun voornaamste medium gebruiken. Eerst wordt er een ontwerp gemaakt en een ruwe opzet van het zandbeeld. Het zand wordt in verschillende vormen geboetseerd, flink aangestampt en vervolgens bijeengehouden met een bindmiddel. Als de kunstenaar klaar is met het beeld, wordt het besproeid met lijm. Hierdoor kunnen de zandbeelden jarenlang binnen geëxposeerd worden.

Het kan natuurlijk gebeuren dat er na al die jaren een scheur in een zandbeeld komt of ergens een beetje afbrokkelt. De kunstenaars komen dan terug om het beeld te restaureren voor dit specifieke project.

Zandbeelden: kunst en wetenschap

Het maken van een zandsculptuur is zowel een kunst als een wetenschap. We hebben uitgelegd hoe de kunstenaar bij Zandverhalen de beelden hebben gemaakt. Maar zandbeelden maken kan op nog meer verschillende manieren.

Het belangrijkste is dat de kunstenaar eerst het juiste soort zand kiest voor het zandbeeld. Het zand moet fijn genoeg zijn om bij elkaar te blijven, maar grof genoeg om details in het beeld mogelijk te maken. Daarna moet de kunstenaar bepalen hoe het bindmiddel het beste kan worden toegevoegd. Dit hangt af van de grootte en de vorm van het beeldhouwwerk. Nadat het bindmiddel is toegevoegd, kan de kunstenaar beginnen met het vormen van het zand in de gewenste vorm. Dit kan worden gedaan met gereedschap zoals schoppen, harken en borstels. Zodra het beeld klaar is, wordt er nog een laagje lijm overheen gespoten. Er kan tot slot nog een transparante kit gebruikt worden om het beeld op zijn plaats te houden.

De geschiedenis van zandsculpturen

De geschiedenis van zandsculpturen gaat terug tot de oudheid, toen mensen ontwerpen in de zandstenen kliffen kerfden. In de meer recente geschiedenis werden zandsculpturen populair als toeristische attractie in kustplaatsen. Vandaag de dag zijn zandsculpturen nog steeds een populaire toeristische attractie. Inmiddels is het ook een kunstvorm geworden die door veel mensen wordt gewaardeerd.

Waarom Zandverhalen bezoeken

Het bezoek aan Zandverhalen in Elburg is een geweldige manier om te ontspannen. Je kunt genieten van de prachtige zandsculpturen. Het is een leuke activiteit voor het hele gezin en maakt zeker indruk op zowel jonge als oudere bezoekers.

Als je honger of dorst krijgt tijdens je bezoek, hoef je je geen zorgen te maken. Er is een kleine horecagelegenheid (De Strandtent) aan het eind van de exposities. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje en nagenieten van alles wat Zandverhalen te bieden heeft.

entree-zv
stave church sculpture
Contact

Stuur ons een e-mail en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vul je zoekopdracht in.